Органикалық химия зертханасындағы жасыл химияның принциптері: банан майы мен аспириннің экологиялық таза синтезі
Қаралымдар: 249 / PDF жүктеулері: 32
DOI:
https://doi.org/10.32523/2616-6771-2024-146-1-32-42Кілт сөздер:
Органикалық химия, Жасыл химия, Жасыл синтез, Зертханалық қолдану, Изоамилацетат, Ацетилсалицил қышқылыАңдатпа
Бұл зерттеу бакалавриат органикалық химия курстары жасыл химия тұжырымдамаларын қалай қамтитынын зерттейді. Мақалада зерттеу нәтижелерінің қысқаша мазмұны берілген және тұрақты тәжірибелерді білім беру жүйесіне енгізудің негіздемесі түсіндіріледі. Мақаланың мақсаты – оқыту стратегияларын зерттеу және кейстерді ұсыну арқылы органикалық химияны оқытудың іргелі деңгейіне жасыл химия тақырыптарын енгізудің мүмкін болатын артықшылықтарын көрсету. Бұл интеграцияның студенттердің оқуына және қоршаған ортаны кеңірек санасына түрлендіруші әсеріне ерекше назар аударылады, бұл химияны оқытуға неғұрлым тұрақты және экологиялық тұрғыдан таза көзқарасқа ықпал етеді. Мақалада банан майы мен ацетилсалицил қышқылының синтезінде жасыл химия ұғымдарын қолдануды көрсететін зертханалық жаттығулардың мысалдары келтірілген. Осы эксперименттік жұмыстардың арқасында студенттердің стереохимия, реакция процестері, органикалық молекулалардың синтезі мен анализі туралы теориялық білімдері нығаяды. Атап айтқанда, аспирин мен изоамилацетаттың синтезі этерификация және ацетилдену реакцияларының процестерін түсіндіруге көмектеседі. Сонымен қатар, экстракция, дистилляция және қайта кристалдану сияқты негізгі әдістерді көрсету арқылы эксперименттердің бұл түрлері бакалавриат студенттеріне зертханалық жағдайда неғұрлым білікті болуға көмектеседі.
Downloads
Жүктеулер
Жарияланды
Журналдың саны
Бөлім
Лицензия
Авторлық құқық (c) 2024 М. Архарбекова, Е. Ташенов
Бұл жұмыс Creative Commons Attribution-Коммерциялық емес 4.0 халықаралық лицензиясы.