Жентектеу процесінде қазақстандық марганец кендерінің фазалық құрамын зерттеу
Қаралымдар: 104 / PDF жүктеулері: 172
DOI:
https://doi.org/10.32523/2616-6771-2021-135-2-41-60Аңдатпа
Агломерация температурасының бай және жақсылық (Орталық Қазақстан) кен орындарының марганец кендерінің кристалдық құрылымы мен элементтік құрамына әсері рентгенофазалық (XRD) және энергодисперсиялық рентген-флуоресценттік (EDX) талдау әдістерімен зерттелді. Алынған нәтижелер қолданбалы мәнге ие және белгілі бір температурада марганец минералдарының жаңа фазаларын алу технологиясын жасау үшін маңызды. Пісіру процесі үшін 600 °C, 800 °C және 1000 °C температура диапазоны қолданылды. Зерттеу нәтижесінде синтездеу температурасы өзгерген кезде тұрақты термостабильді фазаларды, атап айтқанда гаусманит пен биксбиитті қалыптастыру үшін фазалық ауысу процестері жүретіні анықталды. Сонымен қатар, элемент құрамы іс жүзінде өзгермейді. Жақсылық кен орнынан алынған үлгі үшін температураның жоғарылауы кезінде құрылымның біркелкілігі артады, бұл 800 °С жоғары температурада жентектегеннен кейін элемент құрамының біркелкілігінің артуынан көрінеді.